miércoles, 16 de marzo de 2011

Federico García Lorca

Va néixer en el municipi de Fuente Vaqueros, Granada (Espanya), en el si d'una família de posició econòmica folgada, el 5 de juny de 1898, i va ser batejat amb el nom de Federico del Sagrat Cor de Jesús García Lorca, el seu pare va ser Federico García Rodríguez, un hisendat, i la seva mare, Vicenta Lorca, mestra d'escola que va fomentar el gust literari del seu fill.
Des dels 2 anys, segons un dels seus biògrafs, Edwin Honig, Fed
erico García Lorca va mostrar la seva habilitat per aprendre cançons populars, ja molt tendra edat escenificava en miniatura oficis religiosos. La seva salut va ser fràgil i no va començar a caminar fins als quatre anys. Va llegir a casa l'obra de Víctor Hugo i de Miguel de Cervantes. Com a estudiant va ser una mica irregular. De nen el van posar sota la tutela del mestre Rodríguez Espinosa, a Almeria, ciutat on va residir amb la seva família entre 1906 i 1909 [cita requerida]. Va iniciar el batxillerat de tornada a la seva província natal i va abandonar la Facultat de Dret de Granada per instal.lar-se a la Residència d'Estudiants de Madrid (1918-1928); passat un temps, va tornar a la Universitat de Granada, on es va llicenciar en Dret, tot i que mai va exercir l'advocacia, ja que la seva vocació era la literatura.L'olivera on va ser afusellat.

La ubicació meridional de Granada, on es trobava visqui l'herència mora, el folklore, l'orient i una geografia agresta, va quedar impresa en tota la seva obra poètica, on els romanceros i l'èpica es fonen de manera perceptible. Després de la seva mare, va ser Fernando de los Ríos qui va estimular el talent del llavors pianista en favor de la poesia, així, el 1917 va escriure el seu primer article sobre José Zorrilla, en el seu aniversari.




L'Espanya de García Lorca era la de l'Edat de Plata, hereva de la Generació del 98, amb una rica vida intel.lectual on els noms de Francisco Giner de los Ríos, Benito Pérez Galdós, Miguel de Unamuno i, poc després, Salvador de Madariaga i José Ortega i Gasset imprimien el segell distintiu d'un+

No hay comentarios:

Publicar un comentario